dinsdag 4 september 2012

21st century skills

21st century skills, wat zijn dat?

Zoals de naam al zegt (maar dan in het Engels, wat dingen natuurlijk weer veel ingewikkelder maakt maar ook veel cooler laat klinken), zijn dit de vaardigheden die men in de 21e eeuw nodig heeft. Deze vaardigheden zijn de volgende:

  • Samenwerking
  • Communicatie
  • ICT-geletterdheid
  • Sociale en/of culturele vaardigheden
  • Creativiteit
  • Kritisch denken
  • Probleemoplossend vermogen
Ja, en wat moet ik hier nu mee?

Nou, as simple as it sounds, probeer deze vaardigheden toe te passen in je hedendaagse onderwijs. Zoals in mijn vorige blog ook al genoemd werd, gaan wij het met onze adviesgroep (I see tea) als volgt vormgeven:
Kinderen moeten leren om goed te kunnen communiceren. Door middel van een goede ICT-geletterdheid leren ze sociaal-culturele vaardigheden. Creativiteit, kritisch denken, probleemoplossend vermogen en samenwerken zijn hierbij de hoofdzaak.

Wij vinden dus dat kinderen, naast het leren van face to face communicatie, ook moeten leren hoe ze om moeten gaan met de hedendaagse communicatietechnieken met betrekking tot ICT. Hier vallen dus MSN, facebook, hotmail, skype, hyves en alle andere denkbare sociale media onder. Kinderen (en wij ook) worden doodgegooid met allerlei nieuwe hypes waarop ze contact kunnen leggen met zowel bekenden als onbekenden. Dit kan in hun voordeel werken maar brengt zeer zeker de nodige risico's met zich mee. Aangezien dit toch echt de toekomst is, is het onze taak ze te leren hoe dit moet, in plaats van het te verbieden. 

Door alle skills te gebruiken als middel of tussendoel,en communicatie als hoofddoel te gebruiken, kunnen we de kinderen opleiden voor beroepen die nu nog niet bestaan. Want dat is precies wat we nu doen, of we dat nu doorhebben of niet. Een groot deel van de beroepen van nu, bestaan over 15 jaar niet meer. Er zullen vele nieuwe beroepen komen. Wat? Geen idee. Interessant? Neem dan even de tijd om dit filmpje (Shift Happens) te bekijken.
Jamaarjamaarjamaar ik kan mezelf toch nooit zo veel nieuwe vaardigheden aanleren?

Klopt. Maar zijn het allemaal nieuwe vaardigheden? Face to face communicatie kennen we allemaal. Mailen doen we ook regelmatig. Dit is dus al niet nieuw. Samenwerking... Ik hoop dat we dit allemaal kunnen. Sociaal/culturele vaardigheden, da's ook niks nieuws onder de zon. Creativiteit. De creativiteit waarmee ik menig leraar een les zie ontwerpen of aanpassen aan de belevingswereld van de kinderen, of de creativiteit waarmee problemen binnen school worden opgelost, check. Komen we direct aan bij het probleemoplossend vermogen en het kritisch denken. Ook dit zijn bekende vaardigheden. 
ICT-geletterdheid... dit is niet voor iedereen een vanzelfsprekend verhaal. Op het moment dat iemand zich open stelt voor ICT-geletterdheid en dus voor het om kunnen gaan en inzicht willen verschaffen in de globale ICT-wereld van Word, Mail en eventueel iets waar kinderen veel mee bezig zijn zoals facebook, komt dit vanzelf. De belevingswereld van de kinderen ligt op dit moment nu eenmaal vooral binnen de computerwereld. 

De meeste vaardigheden zijn dus niet nieuw, maar is het niet zo dat elke vaardigheid zo nu en dan een belevingswereld-update nodig heeft?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten